Tilapya üretimi hızla artıyor

Sektörden Haberler
Tilapya üretimi hızla artıyor

1990’lı yıllarda 500,000 metrik tondan az olan küresel Tilapya üretimi 2011 yılında 3,5 milyon tona ulaştı.

2013 yılı sonunda ise üretim miktarı toplamda %6’lık büyüme yaşayarak 3.7 milyonun üzerine çıktı. 2014 yılı sonunda bu rakamın 4 milyon metrik tona yaklaşacağı düşünülmekte.

Tilapya üretiminde uzak ara lider olan Çin’i, Mısır, Vietnam, Endonezya ve Tayvan takip etmekte. Mısır ve Endonezya’da üretim hızla artmaktayken, Çin’de üretim son yıllarda azaldı.

Toplam Tilapya üretiminde yüzde 82’lik payı olan dondurulmuş fileto üretiminin yüzde 90’ı Çin tarafından karşılanıyor.

Çin Tilapya üretimi konusunda son derece önemli bir yere sahip olsa da diğer ülkeler de bu deniz ürününe daha fazla önem vermeye başladılar.

Özellikle Vietnam, Panga balığının başkenti olmasına rağmen, Tilapya’nın yükselen değer olması nedeniyle bu konudaki çalışmalarını hızlandırdı ve Tilapya yetiştiriciliği konusunda önemli adımlar attı.

Bu adımlardan en önemlisi ise, geçtiğimiz yıl boyunca sürekli olarak balık kafeslerini arttırarak üretilen Tilapya miktarını arttırması. Şu anda bölgede 780’in üzerinde kafes bulunmakta ki bu da geçtiğimiz yıldan 120 ünite fazla kafes olduğu anlamına gelir. Bölgede özellikle Kırmızı Tilapya ve Tilapya yetiştiriciliğine ağırlık veriliyor.

Bir diğer ülkeye baktığımızda, Tayvan iki sene önce yaşamış olduğu Orfoz ve Tilapia fiyatlarındaki düşüşleri, ekonomisinin düzelmesiyle birlikte atlatmış oldu ve fiyatlar olması gereken düzeye çıktı. Tayvan’ın güney kenti Tainan, ülkenin toplam Tilapia üretim miktarının %30’unu karşılamakta.

Tilapia’nın en büyük ithalatçısı olan ABD 2013 ün ilk yarısı boyunca ithalatını %32 arttırarak 100,000 tona ulaştı ve 2014 yılında da bu artış devam etmekte. Bu rakam geçtiğimiz 10 yıla oranla 4 kat daha fazla görünüyor.

Geçen yıl,24 bin tondan fazla taze Tilapya ile 190 bin ton donmuş bütün ve fileto Tilapya piyasaya ihraç edildi ve bu ihracatın neredeyse tamamı Çin’den yapıldı.

Çin’in Tilapya üretimindeki üstünlüğü ve diğer ülkelerin bu pazarda pay sahibi olmayı istemeleri piyasayı hareketlendirecek ve Tilapya’nın yıllardır süregelen durgunluğu çok yakında bozulacak gibi gözüküyor.